A Morti, a kalóz – a Smaragd papagáj kincse fantázianevet viselő, talán a Világon is egyedülálló műsorunk, melynek apropója, hogy Morti pónim és én is a jobb szemünkre nem látunk.

A műsorban kalóz-kosztümbe „ágyazva” jelenik meg a felelősségteljes állat-tanítás és a felelősségteljes állattartás.
A pónim sajnos félvak, illetve én is egy balesetből kifolyólag félvak vagyok, így a szemkötő viselés okán egyértelmű volt, hogy „meglovagoljuk” a kalóz-témát. Az előadás egy 15 perces show műsorral kezdődik, ahol a kalóz élet ikonikus elemei jelennek meg (papagáj, rumoshordó, kalózhajó-dobogó stb.), majd ezt követi egy rövidebb szóbeli előadás, ahol kiemelésre kerül a show műsorban látott elemek funkcionális és a mindennapi állattartásban is fellelhető haszna. (pl.: az érzéketlenítés szükséges az állat nyugalma megőrzéséhez, az egyes elemek pl. faroktartásra-engedés egy lázmérést/ultrahangozást segíthet elő a mindennapokban). A célom az előadással bemutatni, hogy a show-elemek hátterének komoly, mindennapi haszna van, a kalóz-kosztüm és téma pedig érthetőbbé és szemléletesebbé teszi az információk átadását.
Az előadás szóbeli része után interaktív rész van, ahol a gyerekek különböző alakzatba állva, és a feladatokba bevonva „találják” magukat, testközelbe kerülve Mortival.
A foglalkozás legvégén pedig természetesen a miniló simogatása is lehetséges.